3× kávu na ledu, prosím!

Vychutnáváte si zbytek léta s kofeinem na ledu? Poznejte během horkých dnů ještě 3 neobvyklé druhy, které se liší od klasického espressa tonicu. Máme na mysli našlehané pěny, kávové ledové kostky nebo affogato.

Proč je pití kávy prospěšné?

Ten pocit, když vás lahodná vůně kávy pohladí a probere hned po ránu, je k nezaplacení. Kafe má však i jiný přínos. Obsahuje velké množství antioxidantů, zvyšuje mozkovou činnost a významně urychluje metabolismus. Zřejmě proto máte svůj šálek kávy spojený s ranní prací nebo si ho dáváte před cvičením. Ať tak či onak, kávu sháníme, když nám chybí energie nebo na ni máme prostě jen chuť. A na tu se dnes zaměříme.

 

Affogato jako číslo 1

Není smetanová káva jako káva. Tahle je kombinací kvalitního espressa, které během přípravy pohltí vybraný kopeček zmrzliny. Nejčastěji jde o vanilkovou, ale najdou se i jiné. Tradiční recept, jaký už pomalu nacházíme i v českých kavárnách, totiž pochází z Itálie. A kavárenským Italům stačí na přípravu 1 kávového nápoje 2 prosté suroviny:

 

  • 1 šálek silného kvalitního espressa
  • 1 kopeček zmrzliny s příchutí fior di latte (mléčná)

Nic vám však nebrání v citrusové zmrzlině. Dodá kofeinovému rituálu správný svěží punc.

 

Staré / nové, ale dobré cold brew

Hipsterské kavárny by vám na cold brew připravili esej, ale teď věříme, že vám postačí i pár bodů. Třeba že jde o kvalitní kávový drink, který se připravuje pouze studenou metodou. Celý proces je pomalý, táhlý a káva je díky němu jemnější.

Recept na cold brew je překvapivě jednoduchý a potřebujete k němu pouze french press, kvalitní mletou kávu a studenou vodu. Kávu necháte ve vodě macerovat půl dne, pak ji přecedíte přes filtr a do sklenice přihodíte jen pár kostek ledu.

 

Kávové kostky s našlehanou pěnou

Vizuálně luxusní nápoj je hřích připravovat mimo oči hostů. Během míchání se totiž ve sklenici protočí celý kávový vesmír. A na jeho přípravu potřebujete:

  • ledovač (klasická forma)
  • 4 šálky espressa
  • 4 lžičky rozpustné kávy
  • 150 ml studené vody
  • šlehač na mléko
  • 4 malé konvičky s vychlazenou smetanou

 

Chcete znát i postup? Připravené espresso přelijte do ledovače a nechte zmrznout. Jakmile přijde návštěva, posaďte ji na terasu a začněte šlehat kávovou pěnu. 4 lžičky mleté kávy rozmíchejte se studenou vodou a vyšlehejte pěnu mini mixérkem. Jakmile je hotovo, připravte 4 sklenice, ve kterých protočte pár kostek ledu a nasypte k nim hotové kávové ledovky. Ty přelijte vychlazenou smetanou, na vršek sklenky přidejte kávovou pěnu a sledujte duhové divadlo.

 

Tak jakou kávovou specialitu připravíte o víkendu? Že byste si troufli na všechny? Bravo! Pak už máme poslední tip na dokonalá zrnka a příslušenství, které objevíte v auparčím Oxalis.

Co je nového

PSST
Šipka
Šipka